Telefon
WhatsApp
Mühendislik Hizmetleri


Mühendislik Hizmetleri

Mühendisliğin amacı, hizmet verdiği sektörde, fonksiyonel ve ekonomik çözümler sunmaktır. Firmamızın yetkin ve konusunda uzman mühendisleri en ekonomik ve en kullanışlı çözümleri üretirler. Firmamızın mühendislik proje hizmetleri yetkilisi ve sorumlusu ve aynı zamanda şirket kurucusu İnşaat Yüksek Mühendisi Samet TOKSOY dur. Mühendislikte genel itibari ile temel aldığımız 3 kritik husus vardır. Bunlar bir projeyi tasarlayıp hayata geçirirken, uygulama aşamasında kullanılacak malzemeye kadar her safhada göz önünde bulundurduğumuz önemli 3 kriterdir. Bu kriterlerin mühendislik açısından öncelik sıraları önem taşır. Emniyet, Ekonomi ve Estetik bu 3 kriter inşaatların yapımında önemli yer teşkil etmektedir. 


Yapı Tasarım ve Uygulama Safhalarında 3E kuralı;

·         Emniyet: Mühendislikte 3E kuralında ilk sırada kritik öneme sahip, emniyet gelmektedir. İnşa edilecek her yapı öncelikle sağlam ve güvenilir olmalıdır. İçinde rahat ve güvenle yaşayabileceğimiz yahut çalışabileceğimiz bir alan teşkil etmelidir. Bir yapı tasarlanırken ya da yapılırken yönetmeliklerle belirlenen asgari güvenlik koşullarına uyması esas koşuldur.

Güvenli Tarafta Kalmak; mühendislikte emniyetli tarafta kalmak diye bir tabir vardır. Çoğunlukla emniyet değerlerini kontrol ederken güvenli tarafta kalmak adına 1.25 ile değerleri çarparız. Bu bize emniyetli tarafta güvenle kalmamız için yeterli değerleri gönül rahatlığı ile sağlar. Aynı zamanda gereksiz kaynak kullanımı yapılmış olacağı için israfa da girmiş olur.

·         Ekonomi: En güvenli yapıyı en uygun maliyet ile sürdürebilmek bir mühendislik becerisi ve gayreti ister. Hatta bu konu da mühendislik nedir diye sorulunca Demir Yolları İnşaat Mühendisi Arthur Mellen Wellington bu soruya şöyle cevap vermektedir: “Beceriksiz birinin iki dolara kötü yaptığı bir şeyi bir dolara iyi yapma sanatıdır.” Bizim de anlatmak istediğimiz olay tam olarak budur. Mühendislik demek en güvenli yapıyı en düşük bütçe ile yapabilme sanatıdır.

·         Estetik: Mimarlıkta estetik kaygı en başta geldiği için Mühendislik yaklaşımından farklı olarak esas olan emniyetli yapıyı en estetik şekilde tasarlayıp inşa etmektir. Ekonomiklik şartı burada göz ardı edilebiliyor.

 

Bir yapıyı oluşturan temel projeler mimari ve statik projedir. Mimari projenin amacı, yapıyı müşterinin hedef ve ihtiyaçlarına uygun olarak planlanmasıdır. Statik projenin amacı ise mimari projenin taşıyıcı sisteminin mevzuata uygun şekilde hayata geçirilmesidir. Aklınıza gelen her türlü yapı mutlaka bir statik proje sayesinde ayakta durmaktadır.


A    MİMARİ PROJE HİZMETİ

Mimari projeler, inşa edilecek yapınızın dış görüntüsünü, iç tasarımını, kat planlarını, arsanıza yerleşimini ve yapınızın yapımında kullanılacak malzemelerin fonksiyon ve tüm ayrıntılarının yer aldığı projedir.

Mimari proje olarak hizmetlerimiz;

  1. Ev, konut, villa, fabrika, depo, sanayi tesisleri mimari projeleri.
  2. Sosyal tesisler, spor tesisleri, kültürel ve resmi bina mimari projeleri.
  3. Restorasyon, restitüsyon, röleve mimari plan ve projeleri.
  4. 3D, 3 boyutlu bina görselleri ve projelerin hazırlanması.

 

B    MÜHENDİSLİK PROJE HİZMETLERİ

Statik Proje Nedir?

Mimari projeye uygun olarak, inşaat mühendisleri odasından yetki belgesi olan statik proje firmalarında çalışan inşaat mühendisleri tarafından hazırlanan betonarme, yığma, çelik taşıyıcı sistemleri gösteren, temel planını, kolon aplikasyon planını, kalıp planlarını, donatı planlarını, çatı planını, kesitleri, detayları ve bunların hesaplarını içeren rapor ve çizimlere statik proje denir.

Statik Proje Neden Önemlidir?

Statik proje ile binanızın rijitliği ölçülür, daha basitçe anlatılacak olursa binanızın yükler altındaki direncinin ölçülmesidir. Mimarın yapmış olduğu tasarımı hayata geçirmek için yapıya tasarım aşamasında projenin kullanım şekline uygun şekilde ölü yükler ve hareketli yükler etki ettirilir. Bu yüklemeler altında yapının rijitliği, kolon, kiriş, döşeme ve temel gibi elemanların en olumsuz yüklemeler altındaki davranışları incelenir. Kurtarmayan elemanlarda kesit büyütme, çok düşük kapasitede çalışan elemanlarda ise kesit küçültme işlemi tercih edilerek maliyet optimum seviyede tutulmaya çalışılır.

 

Statik Proje Nasıl Hazırlanır?

Statik proje çok detaylı bir hazırlık gerektirir. Projeye başlanmadan önce zemin etüt çalışmaları yapılması gerekir. Zemin yatak katsayısı, zemin taşıma gücü gerilmesi, yeraltı su seviyesi gibi temel tasarımını şekillendiren değerlerin elde edilmesi önemlidir. Bu dönemde jeofizik ve jeoloji mühendislerinden yardım alınır. Statik proje, mimari proje ile uyumlu olmak zorundadır. Mimari kat planları detaylı şekilde incelenerek, kalıp planları oluşturulur. Paket programlar ile modellenen yapının iskeleti dediğimiz, taşıyıcı sisteme sabit ve hareketli yükler altında en olumsuz koşullara göre yükler etki ettirilir. Kurtarmayan veya çok düşük kapasitede çalışan elemanlar yeniden boyutlandırma işlemleriyle optimum maliyete ulaşılmaya çalışılır. Daha sonrasında temel planı, kolon aplikasyon planı, kalıp ve donatı planları, kiriş ve kolon detayları, çatı planları ve detaylar çizilir.

 

Statik Proje Fiyatları Nasıl Hesaplanır?

Statik proje fiyatları, aşağıdaki formül ile hesaplanır.

Proje Ücreti = Yapı Alanı x Birim Maliyet x Yapı Sınıf Katsayısı x Proje Ücret Oranı x İnşaat Mühendisliği Hizmet Oranı x Proje Yineleme Katsayısı x Hizmet Bölümleri x Bölge Katsayısı

Proje Ücreti: Yukarıdaki formüle göre hesaplanan proje ücretidir.

Yapı Alanı: Bina oturma alanı ve kat alanları ile mühendislik hesabı gerektiren açık ve kapalı bölümlerin toplam alanıdır.

Birim Maliyet: Çevre ve Şehircilik Bakanlığı nın açıklamış olduğu yapı yaklaşık maliyeti hesabında kullanılan birim maliyetlerdir.

Yapı Sınıfı Katsayısı: Yapıda inşaat mühendisliği hizmetinin zorluğunu belirleyen katsayılardır.

Proje Ücret Oranı: Verilen statik proje hizmetlerinin yapının yaklaşık maliyeti içinden alacak olduğu payı belirleyen katsayıdır.

İnşaat Mühendisliği Hizmet Oranı: 0.75 olarak alınacaktır.

Proje Yineleme Katsayısı: Bir projenin aynı parselde birden fazla uygulanması durumunda proje fiyatlaması için kullanılacak olan katsayıdır.

Hizmet Bölümleri: Statik proje hizmetleri aşamalarından verilen hizmetlere bağlı olarak hesaplanan katsayıdır.

Bölge Katsayısı: İMO Şube ve Temsilciliklerin fiyatlama yapmak için, ilçeler ve şehir merkezleri için belirledikleri katsayılardır.